Hos Urtekram gennemsyrer stræben efter ​​bæredygtighed i alt, hvad vi gør, fra jord til bord. Vi overvejer både fossile udslip, menneskerettigheder og transport i udviklingen af nye produkter, så vi mindsker vores klimaaftryk bedst muligt. Her kan du læse mere om, hvordan vi arbejder med indkøb, emballage og transport for en mere bæredygtig verden.

spices_800x1200.jpg

Vores leverandører

Vi vælger vores leverandører med omhu og sørger for, at de når vores høje standarder. Vi foretager en grundig gennemgang, hvor vores leverandører skal give os oplysninger om alt, hvad der foregår i deres virksomhed inden for bæredygtighed. Her er nogle eksempler:
  • For at være leverandør til Urtekram skal du underskrive vores adfærdskodeks. Det er baseret på FNs vejledende principper og indeholder regler om alt fra menneskerettigheder til antikorruption, arbejdsret og miljøpåvirkning.
  • Hvis en leverandør er baseret i et højrisikoland (ifølge organisationens vurdering af Amfori BSCI) foretager vi en endnu dybere analyse for at sikre, at vores krav er opfyldt.
  • Vi får de fleste råmaterialer og produkter fra europæiske leverandører. Vi har tætte relationer med vores leverandører og vil konstant hjælpe dem med at blive bedre.
  • Alle vores produkter er økologiske og enten mærket med EU bio eller det røde Ø. De fleste Urtekram produkter bliver produceret eller pakket i Danmark, hvilket betyder mindre transport og dermed mindre miljøpåvirkning. Vi har også nogle produkter mærket med Fairtrade logo. Det betyder, at produktets hovedråvare dyrkes med omhu for både miljøet og den person, der dyrker det.

UK oljor.jpg

Emballage

Vi stræber efter at have så holdbare produkter som muligt. Økologiske fødevarer har færre konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer end konventionelle. Det betyder, at vi har brug for emballage, der opfylder de hårde krav til fødevarer. I nogle tilfælde kan det være papiremballage, i andre tilfælde dåser, da den mindre producent i f.eks. Italien eller Sri Lanka i øjeblikket ikke har mulighed for at pakke i anden emballage.
I tilfælde, hvor vi har brug for plast, som er et godt materiale til at bevare smag, kvalitet og holdbarhed, forsøger vi at vælge en så god plast som muligt for at gøre den så genanvendelig som muligt og for at begrænse brugen af materiale uden unødvendigt spild.
Papiremballagen der anvendes i vores egne fabrikker, er lavet af 100% FSC-mærket papir for ansvarligt skovbrug.

Transport_800x800.jpg

Bæredygtig transport

Vi forsøger altid at gøre vores transporter mere effektive og tester i øjeblikket forskellige former for dobbeltindlæsning af vores paller. Vi ser på transportperspektivet lige fra starten med produktdesign, valg af emballage og grad af påfyldning.
I Sverige har Midsona, som Urtekram er en del af, underskrevet Transportinitiativet med det mål, at al indenlandsk transport skal være fossilfri inden 2025.
I 2020 har vi fokuseret på at flytte vores fjerntransport fra lastbil til tog, dette tal er nu steget fra 3% til 20% på et år.

Fridge_photo.jpg

Reduceret madspild

Vidste du, at Urtekram var den første økologiske virksomhed, der blev ISO 14001 miljøcertificeret? I dag arbejder vi dagligt for at reducere vores produktionsaffald i udviklingen af ​​nye økologiske og bæredygtige produkter.
Vi arbejder altid for at minimere vores spild i produktionen, men i de tilfælde hvor det sker, for eksempel når etiketterne udløber eller der opstår en trykfejl, der gør, at de ikke kan sælges i butikkerne, så donerer vi produkterne til organisationer i hele Danmark. Vi samarbejder blandt andet med Fødevarebanken, der hjælper hjemløse og udsatte i Danmark.
Men for at madspild skal være så lille som muligt, har vi selvfølgelig brug for hjælp. Vidste du, at vi i 2018 havde et madspild på 260 000 tons årligt. Det svarede til 36 % af det samlede madspild gennem hele fødevarekæden. Her finder du Fødevarestyrelsens tip til, hvordan du kan reducere dit eget madspild, og her er en af ​​vores gode opskrifter med kølerester!
Vil du vide mere om, hvordan vi arbejder med bæredygtig mad, biodiversitet og plantebaserede innovationer? Klik her!