Cassia kanel (C. cassia)
Primær oprindelse: Vietn
Kumarinindhold: Cassia kan lægge helt op til 10-12.000mg/kg am, Indonesien.
Smag: klassisk og fremtrædende kanelsmag, der er varmt krydret og fyldt med sødme. Anvendes ofte i klassisk bagværk, på grød, i desserter etc.
Ceylon kanel (Cinnamomum verum) og kendt som ægte kanel
Primær oprindelse: Sri Lanka, Madagaskar, Vietnam
Kumarinindhold: Ceylon kan ligge >2000mg/kg
Smag: Pikant og krydret kanelsmag med en citrusagtigsmag, med væsentlig mindre sødme end Cassia kanel. Kan anvendes i bagværk og desserter, men er også fortræffelig i det salte køkken, i f.eks. sammenkogte retter, krydrede retter etc.
Begge typer kanel indeholder kumarin; indholdet er dog forskelligt de to varianter i mellem. Leverancer fra forskellige leverandører kan gøre, at der naturligt kan være en forskel i både farve, struktur, formalingsgrad og duft. Samtidig kan det give en forskel i kumarinindholdet, der dog i Ceylon varianten altid er væsentlig lavere end i Kassia kanel.
Kumarin er et naturligt forekommende smagsstof, men samtidigt et giftstof, som er skadeligt for leveren i for store mængder. Prisen på ægte kanel er noget højere end på Cassia kanel.